Om fjellstyret Storviltjakt Småviltjakt Hytter Fiske Bilder
Hytter i statsalmenningen Skorpebu Lordehytta Til forsidenLordehytta i Folarskardet
Lordehytta i Folarskardet, 1620 moh, ble bygd omkring 1880. Det var Lord Garvagh d.y som fikk bygd steinbua ved hjelp av Lars Lein fra Sudndalen. (Det kan nevnes at byggekostnadene var kr.650,87, med lønn for en "arbeidskarl i 12 dg kr. 24,-").

Det var to generasjoner av Garvaghlordene. Den eldste kom til Aurland i 1860-åra og fant veien opp i fjellet, jakta rein og bygde hytter. Det var sønnen, unglorden, som bygde hytta i Folarskardet. Dette var den gjeveste av hyttene og han var ofte her inne.

Lorden hadde mange rare innfall og ideer. Blant annet skulle all veden bæres opp til hytta, og ikke bli kjørt eller kløvd dit. Bygdefolket i Sudndalen måtte ofte være med han opp til hytta til de merkeligste tider; en gang måtte de støtte han mellom seg opp til hytta på julekvelden. Han ville ikke bruke ski, men gikk og vasset i snøen. Dette ble en strabasiøs ferd og han fikk forfrysninger i beina. På ferdene sine i fjella skreiv han dagbok, og etter disse dagbøkene utgav han siden ei bok i London i 1875; "The pilgrim of Scandinavia". Lorden var svært glad i naturen og fjellet, - noe som kommer til utrykk i boka. Han døde i England i 1915.

Lordehytta som ble restaurert i 1990, blir benyttet som turmål og nødbu og har siden hatt jevnlig vedlikehold.
Den er spartansk innredet med vedovn, sengebrisk, bord, stoler og et skap, og kan trygt brukes til overnatting. Det kjøres årlig opp ved, som du må kappe/kløve selv. Bruk ikke mere ved enn nødvendig !
Ved siden av å være ei nødbu, er Lordehytta også et uerstattelig kulturminne som er vel verd å ta vare på.

P.g.a. kostnader med ved og vedlikehold har fjellstyret sett seg nødt til å ta betalt for overnatting med kr 100 pr natt (barn u. 16 år gratis). Vil du være med på vedlikeholdet av hytta ved å gi et frivillig bidrag, kan dette gjøres ved at du legger penger i penge-skrinet på veggen, evt. betaler direkte til Hol fjellstyre, konto 2333.56.88295.

Regning fra Lars Lein for oppføring av Lordehytta i 1880

Lars Lein v/ Lordehytta (år 1908)
 

Lordehytta oppholdsrom
Send e-post til Hol Fjellstyre Nyttige lenker

Design og utvikling: Scudder Digital Productions (c) 2003